Årsforløbet i yoga hos Yogagården er et års fordybelse i yogaens visdomslære og praksis - og samtidig er det en grunduddannelse i yoga (200 timer YTT med udgangspunkt i hatha og flow yoga).
Forløbet giver dig mulighed for at fordybe din egen yogapraksis og samtidig bliver du klædt på til at undervise både helt blide yoga klasser og dynamiske flow klasser - og alt derimellem.
Vi dykker ned i yogafilosofien, meditation, kroppens anatomi og biomekanik, åndedrætsteknikker og afspænding. Vi læner os både ind i yogaens historie og undersøger yogaens oprindelse og udvikling - og samtidig diskuterer vi yogaen og dens relevans i en moderne kontekst. Vi skal nørde stillinger og lege med sekvensering; hvordan bygger man forskellige yogaklasser op, der giver en følelse af flow, nærvær og tryghed? Hvordan guider man en yogaklasse, og hvordan imødekommer man forskellige deltagere med forskellige følelsesmæssige og fysiske behov? Og ikke mindst; hvordan integrerer man yogaen i sin hverdag og etablerer en egenpraksis derhjemme?
Jeg støtter dig i at finde DIN vej i yogaens verden, for det er ikke én lige vej! Yoga er SÅ meget - og årsforløbet vil præsentere mange forskellige aspekter af yogaen, samtidig med at du selvfølgelig vil stå tilbage med en grundviden, der gør dig i stand til at sekvensere og undervise meningsfulde yogaklasser. Man kan dog sagtens tage uddannelsen uden at have et ønske om at undervise i yoga - uddannelsen er lige så meget en personlig rejse og en mulighed for et års fordybelse for dig, der fx interesserer dig for filosofien, dig der er nysgerrig på meditation, eller åndedrættet - eller dig, der ønsker at have en etableret egenpraksis. Uddannelsen kan også være for dig, der ønsker at bringe elementer af yogaens teknikker i spil i dit arbejde, hvis du fx arbejder med mennesker, hvor viden om og undervisning i bevægelse, meditation og åndedrætsopmærksomhed kan være nyttig.
Årsforløbet er skabt ud fra et oprigtigt ønske om at skabe et fællesskab omkring fordybelse i yogaen. Det er derfor heller ikke den letteste vej, hvis du gerne vil hurtigt ud og undervise. Ikke fordi eksamen er svær eller fordi vi skal lave komplicerede yogastillinger. Men vi skal fordybe os sammen over en længere periode, dykke ned i både gamle tekster og nyere videnskab - og som jeg vil vise dig, er fordybelse i yoga meget mere end at lære nogle yogastillinger; det er en fælles rejse ind i en ældgammel visdomslære med potentiale til at rykke noget i dig.
OPBYGNING
Uddannelsen er bygget op af 8 moduler over 11 måneder
Vi mødes igennem næsten et år fra april til marts. Dette for at give dig god tid til at undersøge, afprøve, reflektere og fordybe dig mellem modulerne. Vi mødes 8 weekender og (ca.) en hverdagsaften hver måned.
Der vil være to små skriftlige opgaver undervejs, samt en overkommelig mængde forberedelse mellem modulerne. Den ene weekend tager vi væk sammen (et weekend-retreat på Fyn med al forplejning), hvor der bliver ekstra god mulighed for både fordybelse og fællesskab.
Et modul består af en weekend (lørdag/søndag) + én hverdags eftermiddag eller aften. To af weekenderne vil være fredag/lørdag/søndag. Undervisningen vil veksle mellem oplæg fra underviser(e), yogaklasser, YogaLab og gruppearbejde. Vi opretter en Facebookgruppe til sparring med hinanden løbende hele året. Det vil være muligt at booke sig ind i yogasalen i grupper for at øve sig op til eksamen og i forbindelse med hjemmeopgave.
Årsforløbet afsluttes med en observation af dig som underviser. Det er valgfrit om du ønsker at tage eksamen, men de skriftlige opgaver og eksamen skal bestås for at modtage certificering.
MODULPLAN
Modul 1: Hvad er yoga? Yogafilosofi og yogahistorie
Fra visdomslære til fysisk praksis. Om centrale værker og begreber.
26. - 27. april + ons. 14. maj kl. 16.30 - 20.00
Modul 2: Weekend retreat (fredag til søndag med overnatning og fuld forplejning)
Fordybelse, yoga, meditation, stilletid og fællesskab.
Fokus på egenpraksis.
23. - 24. - 25. maj (fra fredag kl. 15 - søndag kl. 15.00 med overnatning)
Modul 3: Meditation og Afspænding
Om Raja yoga, meditationsteknikker og sammenhæng mellem krop
og sind.
21. - 22. juni + fre. 15. august kl. 15.00 - 18.30
Modul 4: Den fysiske yoga
Om Hatha yoga, anatomi og den moderne krop.
23. - 24. august + ons. 10. september kl. 16.30 - 20.00
Modul 5: Flow i yoga
Om dynamisk yoga, sekvensering, instruktion og adjustments.
27.- 28. sep + ons. 8. oktober til gruppearbejde/opgaveskrivning
Modul 6: Træk vejret
Om åndedrættet, pranayama og yogalærerrollen
25. - 26. okt + ons 12. november 16.30 - 20.00
Modul 7: Blød og blid
Om bindevæv, sansning og restorativ yoga.
22. - 23. nov + man 22. dec 18.00- 21.30
Ons d. 14. januar kl. 16.30 - 20.00 til eksamensforberedelse
Modul 8: Alt det yoga er
Om alt det, yoga også er (blevet)
23. - 25. januar 2026
Eksamen om søndagen
Opfølgning: Søndag d. 1. marts 2026 kl. 09.30-12.00
Modulplanen med præsentation af gæsteundervisere gennemgås på INTROMØDET søn d. 12. januar kl. 16.00 - 17.00 og igen man. 3. februar kl. 18.00 - 19.00.
DET PRAKTISKE
Det er forventningen, at du har erfaring med yoga (uanset hvilken form). Det er dog absolut ikke vigtigt, om du kan lave komplicerede yogastillinger - din erfaring kan komme fra meditation, men den fysiske praksis er en stor del af forløbet, så du skal selvfølge have lyst til at bevæge dig. Er du i tvivl om du har erfaring nok, så kontakt mig endelig.
Du tilmelder dig årsforløbet ved at sende en mail til yogagaarden@gmail.com med en kort beskrivelse af din baggrund (hvem du er og din erfaring med yoga), samt en kort begrundelse for, hvorfor du ønsker uddannelsen.
Det er en god ide, at du har prøvet at dyrke yoga hos mig i Yogagården, så du er bekendt med stilen - da hatha og flow yoga kan have mange udtryk. Hvis du kender min undervisningsstil ved du, at den er flowbaseret og mere rund, blød og mobiliserende end klassisk hatha yoga. Ring endelig og aftal en prøvetime, hvis du ikke har været forbi tidligere.
Det er en god ide, at du deltager på et af intromøderne for uddannelsen. Her er der god mulighed for at høre nærmere om uddannelsens indhold og stille spørgsmål. Tilmelding til infomøde vedr. yogalæreruddannelsen kan ske under 'Book hold'. Har du ikke mulighed for at deltage på intromøderne, vil jeg kontakte dig på telefon, når du har tilmeldt dig, så jeg er sikker på, at vi har forventningsafstemt inden uddannelsesstart.
Der optages max 12 kursister på uddannelsen.
Pris 29.500 kr. / depositum ved tilmelding 5.000 kr. (Det resterende betales 30 dage inden opstart og kan evt. deles op i to betalinger)
Early Bird inden 28.02.25 (samme depositum)
Pris 28.000 kr.
Prisen inkluderer alt undervisning og undervisningsmaterialer (bøger og notesbog mv.), lån af yogasal og eksamen/certificering.
Prisen inkluderer desuden weekend-retreatet (modul 2), herunder 2 overnatninger, fuld vegetarisk forplejning mv.
Ved tilmelding opkræves depositum på 5000 kr., som ikke refunderes. Resten af beløbet betales 30 dage før uddannelsens start og tilbagebetales herefter ikke, medmindre det lykkes mig at afsætte pladsen til en anden.
Undervisningstiderne ligger som udgangspunkt fast, men skulle jeg være nødsaget til at aflyse, finder vi sammen et nyt tidspunkt.
Gæsteundervisere
Sussie Hayman Jensen
Sussie er uddannet i Dansk Yoga for 20 år siden, og har levet af at undervise lige siden. Hun uddanner og efteruddanner yogalærere i restorativ yoga og er forfatter til bogen 'Yoga i hvile - Restorativ yoga for alle'.
Brian Nielsen-Schnoor
Brian er partner i HjernePraxis og underviser i neuropædagogik. Han er oprindeligt uddannet fysioterapeut, og har en solid viden om hjernens og kroppens funktion. Han har specialiseret sig i at formidle hjernens kompleksitet på en forståelig og brugbar måde.
Janne Skov
Janne er uddannet fysioterapeut, har en master i sundhedspædagogik og er desuden uddannet yoga- og meditationslærer. Hun har undervist flere år i fysioterapi og er dybt fascineret af sammenhæng mellem krop, sind og sjæl.